Placki dyniowe

Kaloryczność 426 [kcal] / Białko 21,7 [g] / Tłuszcze 24,2 [g] / Węglowodany 42,8 [g]

Składniki

Plaster dyni około 500g

1 jajko 50g

1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 15g

3 plastry sera żółtego około 40g

Sól, pieprz, curry

1 łyżka oleju do smażenia 10g

Zaczynamy

Jak przygotować?

1

Krok 1

Przygotowanie wstępne

Dynię obierz ze skóry, zetrzyj na tarce o średnich oczkach, tak aby były dwie szklanki.

Posól wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Ser żółty drobno pokrój.

2

Krok 2

Przygotowanie masy

Odsącz z dyni sok, dodaj jajko, ser, mąkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.

Jeśli masa jest nadal zbyt płynna dodaj odrobinę mąki.

3

Krok 3

Przygotowanie placków

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką masę dyniową formując niewielkie placuszki.

Usmaż z obu stron do zarumienienia.

Kiedy najlepiej spożywać?

Przed treningiem

Po treningu

Przekąska w ciągu dnia

Wstecz